این روزها علاوه بر کافهها دستگاههای مختلف اسپرسوساز در ادارهها و خانهها نیز وجود دارد و این برای کسانی که نمیتوانند در تایم کاری و یا در برخی ساعات به کافه بروند و اسپرسو مصرفی خود را تهیه کنند، بسیار عالی خواهد بود. طی گذشت زمان، مکانیزم دستگاه اسپرسوساز سیر تکاملی بسیار خوبی را گذرانده است. که میتوان این روند و تکامل را در ۴ گروه زیر قرار داد:
- دستگاه اسپرسوساز با نیرو بخار
- دستگاه اسپرسوساز با نیرو پمپ
- دستگاه اسپرسوساز با نیرو اهرم
- دستگاه اسپرسوساز با نیرو هوا پمپ
در ادامه به شرح فرآیند و قطعات هر کدام از این دستگاهها به صورت جداگانه میپردازیم. بخاطر داشته باشید که یکی از علل آبکی شدن قهوه اسپرسو، کیفیت دستگاه اسپرسوساز است. از اینرو انتخاب و شناخت دستگاهها اهمیت بیشتری پیدا میکند. در ادامه با ما همراه باشید.
دستگاههای بخار محور اسپرسوساز steam driven machine
این دستگاه در سال ۱۸۸۴ توسط آنجلو موریوندو ارائه شد و شد اولین دستگاه بخاری که تحت فشار قهوه فوری درست میکند. این دستگاه در حال حاضر نیز بسیار پراستفاده است. ویژگی بارزی که موجب شده است این دستگاه از آن زمان تاکنون مورد استفاده و محبوب باشد، روش نگهداری راحت و اندازه مناسب آن است. که برای استفاده خانگی بسیار به صرفه است.
روش کار دستگاه بخار محور اسپرسوساز
در این دستگاه یک مخزن قرار دارد که در آن آب ریخته میشود. سپس آب جوشیده شده بخار ایجاد میکند و همین امر سبب میگردد آب به داخل مخزن قهوه بریزد. سپس بسیار سریع اسپرسو آماده میشود. در واقع میتوان گفت این فرآیند بسیار شبیه به قوریهای اسپرسوسازی کوچکی است که اکنون بر روی گاز قرار داده میشود و با استفاده از آن اسپرسو میسازند.
تنها عیب این نوع دستگاه در مقدار فشار وارد شده است. یعنی فقط به مقدار یک الی یک و نیم واحد فشار بخار دارد و این در حالی است که فشار استاندارد برای یک فنجان اسپرسو ۹ واحد است.
در این نوع دستگاه از آبی که جهت ایجاد بخار به کار برده میشود برای ساخت قهوه نیز استفاده میگردد و این به معنی میزان نقطه جوش آب است. یعنی زمانی که آب به دانههای قهوه نزدیک میشود در نزدیکترین نقطه برای جوش قرار دارد. اما در این صورت امکان دارد بیش از اندازه لازم از قهوه عصارهگیری کند. همین امر سبب ایجاد مزه بد در قهوه میگردد.
در این دستگاه دمای آب بسیار زیاد است و فشار بخار نیز پایین است. چنانچه قصد دارید دستگاه اسپرسوسازی تهیه کنید که روند ساخت قهوه در آن بسیار سریع باشد و همینطور از نظر هزینهها نیز به صرفه باشد، بهتر است دستگاههای بخارمحور را انتخاب کنید. با مقداری تمرین و ایجاد خطا در رابطه با میزان آسیاب میتوانید نحوه صحیح یک اسپرسو عالی را یاد بگیرید.
دستگاههای اهرمی اسپرسو ساز lever driven machines
در این دستگاه برای درست کردن یک فنجان اسپرسو باید مقداری از قدرت دستتان استفاده کنید. دستگاههای اهرمی به دو شکل دستی و فنری در بازار وجود دارند.
دستگاه اهرمی دستی
نوع دستی آن را میتوانید از قرار گرفتن اهرم آن بشناسید، اهرم در این مدل اسپرسوساز با حالت افقی قرار داده شده است و با بالا بردن آن دریچهای باز میشود که آب گرم را به محفظهای میرساند که قهوه در آن قرار داده شده و مقدار فشار و همینطور مقدار جریان تزریق آب را از طریق این اهرم به خوبی میتوانید تنظیم کنید.
دستگاه اهرمی فنری
در این مدل، زمانی که فنر در حالت عادی است اهرم آن به طرف بالا است و پایین آمدن اهرم به معنی ایجاد تراکم در فنر و حرکت پیستونها خواهد بود که همین امر موجب ایجاد یک محفظه در اتاقک میشود که مسیری برای وارد شدن آب را ایجاد مینماید. زمانی که فنر به حالت اولیه در میآید اهرم نیز به سمت بالا میرود و همین کار موجب میشود که به آب موجود داخل محفظه فشار وارد شود و در نتیجه اسپرسو ساخته شده به پایین هدایت شود.
طریقه استخراج یا عصارهگیری
با این نوع دستگاهها، باریستا تمام تنظیمات و مراحل کار را انجام میدهد. چنانچه یک قهوه مشخص نیاز داشته باشد، که مقدار پیش تزریق آن بیشتر باشد و یا مقدار عصارهگیری آن نیز بیشتر باشد، میتوان توسط تغییر تنظیم فشار طعمی متفاوت برای آنها ایجاد کرد که انجام این کار با دستگاههای اهرمی اسپرسوساز به سادگی انجام میشود و این ویژگی سبب ایجاد خلاقیت در طعم قهوهها میشود.
این نوع دستگاهها به خاطر نداشتن قسمت الکترونیکی بسیار محبوب و پراستفاده هستند. اما در حال حاضر استفاده از آنها برای مکانهای شلوغ چون کافیشاپها مناسب نیست. زیرا ممکن است وقتگیرتر باشد به نسبت دستگاههای اتوماتیک. اما اگر همچنان دوست دارید قهوه خود را به شکل سنتی و دستی درست کنید، این دستگاهها را پیشنهاد میکنیم.
دستگاههای پمپی اسپرسوساز pump driven machines
این مدل سیستم قهوهساز در دهه ۶۰ میلادی ارائه شدند و بازار را تحت کنترل خود درآوردند. سیستم این دستگاه به گونهای است که آب نزدیک به نقطه جوش توسط یک پمپ الکترونیکی به داخل اتاقکی که برای دم کشیدن قهوه در نظر گرفته شده است، هدایت می شود. از طریق این پمپ تنظیم میزان فشار نیز بسیار راحتتر میشود.
در حال حاضر دستگاههای پمپی به سه شکل زیر در بازار ارائه میشوند:
- دستگاه پمپی نیمه اتوماتیک
- دستگاه پمپی اتوماتیک
- دستگاه پمپی سوپر اتوماتیک
در ادامه شما را با این سه مدل دستگاه اسپرسوساز بیشتر آشنا میکنیم:
دستگاه نیمه اتوماتیک اسپرسوساز
ممکن است دستگاههای نیمه اتوماتیک اسپرسوساز همان چیزی باشد که شما مدام به آن فکر میکنید و نیاز دارید یکی از آن ها را برای کافه خود تهیه کنید. در این دستگاه سیستم هدایت آب کاملا خودکار است. اما آسیاب کردن قهوه، اندازه گیری، مشخص کردن مقدار قهوه برای هر شات اسپرسو و تنظیم زمان برای ساخت اسپرسو کاملا دستی انجام میشود.
دستگاههای اتوماتیک اسپرسوساز
این نوع دستگاه شباهت بسیار زیادی به دستگاههای نیمه اتوماتیک اسپرسوساز دارد. با این تفاوت که در این مدل آب به شکل کاملا خودکار متوقف میشود. این به معنی اعتماد از میزان آب مورد نیاز برای هر شات قهوه است و دیگر لازم نیست برای پیشگیری از سرریز نشدن آب مدام کنار آن باشید. بیشترین کاربرد این دستگاه در کافیشاپها است.
دستگاههای سوپراتوماتیک اسپرسوساز
این نوع دستگاههای اسپرسوساز تمام کارهای مربوط به ساخت قهوه را به خوبی انجام میدهند. یعنی دانههای قهوه را آسیاب میکند. اندازه مشخص برای هر فنجان اسپرسو را مشخص میکند و در محفظه مورد نظر میکوبد. در این دستگاه فقط کافی است دکمه موجود بر روی این دستگاه را که برای خارج شدن اسپرسو و هدایت آن به داخل لیوان است، فشار دهید. تا هر بار یک فنجان اسپرسو عالی و یکپارچه به شما بدهد.
بسیاری از دستگاههای اسپرسوساز این امکان را دارند تا شما بتوانید برخی تغییرات را در مقدار آسیاب کردن و همینطور زمان دادن برای ساخت قهوه را خودتان تنظیم کنید. اما نمیتوانید در ساخت اسپرسو خلاقیتی ایجاد کنید. از دستگاه های سوپراتوماتیک اسپرسوساز میتوانید در منازل و ادارهها استفاده نمایید.
آخرین دیدگاهها